MEDIAKING
SEO - MEDIAKING

SEO: onmisbaar voor kleine en middelgrote bedrijven

Het belang van SEO voor zelfstandigen en kmo’s

Als zelfstandige of eigenaar van een klein tot middelgroot bedrijf streef je ongetwijfeld naar meer naamsbekendheid voor je merk. Je wil vooral gevonden worden wanneer potentiële klanten zoeken naar sleutelwoorden die gelinkt zijn aan jouw bedrijf. Veel bedrijven vertrouwen op een prominente positie in zoekmachines zoals Google of Bing om dit te bereiken. Het is echter een complexe uitdaging om een hoge ranking te behalen en te behouden in een zoekmachine. Google gebruikt bijvoorbeeld minstens 200 factoren in hun algoritme om de rangschikking van zoekresultaten te bepalen. Het is cruciaal om deze factoren te begrijpen als je hoog wilt scoren in Google.

In dit artikel bespreken we het belang van SEO (zoekmachineoptimalisatie) voor jouw kleine of middelgrote onderneming en delen we enkele nuttige SEO-tips.

 

Waarom is SEO belangrijk voor jouw bedrijf en website?

SEO is essentieel voor élk bedrijf dat zichtbaarheid en extra bezoekers via het internet wil genereren. Het internet is een krachtige bron voor nieuwe klanten en kan zowel veel bezoekers als inkomsten genereren. Voor velen begint de zoektocht naar een product of dienst met een zoekmachine. Daarnaast is SEO een stuk kostenefficiënter dan traditionele zoekmachinereclame.

Echter, als SEO verkeerd wordt aangepakt, kan het veel tijd en geld kosten zonder enig zichtbaar resultaat. Vele kleine bedrijven laten hun SEO en websitebeheer over aan kennissen of familieleden, wat vaak meer kost dan het oplevert. Dit is uiteraard niet wenselijk en zeker niet de bedoeling. Je kunt al met minimale inspanningen op het gebied van webdesign stijgen in de ranking en meer bezoekers trekken via Google.

 

Onderzoek eerst relevante trefwoorden

Voordat je begint met het schrijven van content, is het noodzakelijk eerst trefwoordenonderzoek te doen. Zonder voorafgaand onderzoek weet je waarschijnlijk niet welke woorden je moet gebruiken om veel bezoekers te trekken. Bij het onderzoeken van trefwoorden zijn er twee belangrijke punten om op te letten. Ten eerste moet je nagaan of het trefwoord vaak gebruikt wordt in zoekmachines. Een onpopulair trefwoord zal jouw geoptimaliseerde webpagina weinig bezoekers brengen.

Ten tweede moet je de concurrentie op het gekozen trefwoord overwegen. Trefwoorden die door grote websites zoals Bol.com, Amazon of Reddit gebruikt worden, zijn vaak lastig te concurreren omdat deze sites hoog vertrouwd worden door Google. Door gebruik te maken van tools zoals de Google Zoekwoordenplanner, Google Trends, Keyword Tool en Ubersuggest kun je ervoor zorgen dat je de juiste trefwoorden kiest.

 

Overdrijf niet met het gebruik van jouw trefwoord

Eenmaal de perfecte zoekwoorden bepaald, kun je beginnen met het schrijven van krachtige artikelen en SEO-proof teksten voor je website. Door regelmatig relevante en waardevolle content toe te voegen, leert Google waarover je website gaat en wordt je op termijn beloond met een betere ranking. Dit verhoogt ook jouw autoriteit en expertise naar klanten en potentiële klanten toe.

Het is belangrijk dat je jouw trefwoord regelmatig gebruikt in je tekst, maar vermijd het iedere zin te herhalen. Een te frequente herhaling kan door Google als spam beschouwd worden, wat resulteert in een lagere of zelfs geen ranking voor dat trefwoord. Een goede vuistregel is een zoekwoordendichtheid tussen 2% en 5%. Onder de 2% kan de zoekmachine niet detecteren waarover jouw pagina gaat, boven de 5% kan het gebruik opvallend en mogelijk storend zijn.

Gebruik je WordPress? Dan is een SEO hulp plugin zoals Yoast of Rank Math in het plugin-gedeelte een onmisbare tool voor SEO en het schrijven van SEO-vriendelijke teksten.

 

Optimaliseer de structuur van je website

Een goed gestructureerde website is niet alleen gebruiksvriendelijk, maar speelt ook een cruciale rol in SEO. Zorg ervoor dat jouw website een logische opbouw heeft met duidelijk gedefinieerde categorieën en subcategorieën. Dit helpt zowel gebruikers als zoekmachines om de inhoud van je site makkelijk te navigeren en te begrijpen.

Elke pagina moet toegankelijk zijn met zo min mogelijk klikken vanaf de hoofdpagina. Gebruik een sitemap en consistente navigatiebalken die helpen bij het organiseren van de content en verbeteren van de crawlbaarheid door zoekmachines. Door interne links toe te voegen aan je teksten, verhoog je de verblijfstijd van bezoekers op je site, wat een positief signaal is naar Google dat je website waardevolle informatie bevat. Ook voor structuur verbetering bestaan in WordPress handige plugins.

Hulp nodig bij het aantrekken van meer potentiële klanten?

Contacteer ons vandaag voor een gratis adviesgesprek
Deel dit bericht